Η Ελλάδα έχει πολλές και αξιόλογες λίμνες. Το νερό όμως των λιμνών χρησιμοποιείται σε υπερβάλλοντα βαθμό για την άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών, ύδρευση πόλεων και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Ελλάδας είναι η Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν τις υγροτοπικές αξίες της λίμνης σε μεγάλο ή μικρό βαθμό ως άμεσο ή έμμεσο πόρο διαβίωσης επομένως η κατάσταση του φυσικού της περιβάλλοντος επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο παράνομες απορρίψεις αποβλήτων από βυτιοφόρα, κτηνοτροφικά και αστικά υγρά απόβλητα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στη λίμνη προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές σε έναν πνεύμονα ζωής για την οικονομία και την ανάπτυξη των Ιωαννίνων.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου των νερών της, που οφείλεται, κυρίως, στην περιμετρική οικοπεδοποίησή της. Το κτίσιμο των σπιτιών σχεδόν μέσα στη λίμνη, όπως και η εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών, συγκαταλέγονται στις παρεμβάσεις που οδήγησαν σε σοβαρή διαταραχή του οικοσυστήματος και σε απώλεια της ισορροπίας του. Έτσι σήμερα, η λίμνη Παμβώτιδα έχει συρρικνωθεί σε μέγεθος, έχει γίνει πιο αβαθής και διανύει μακρά περίοδο ευτροφισμού ή υπερτροφισμού κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο με σοβαρές επιπτώσεις στη χλωρίδα, στην πανίδα και στις σχετικές οικονομικές δραστηριότητες, όπως η αλιεία και ο τουρισμός.

Ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή θα συνέβαλλε αποφασιστικά στη διευθέτηση των χρόνιων προβλημάτων της λίμνης και στη διατήρηση του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος στο πέρασμα του χρόνου.

Written by: Stefanos Voulgaroudis, postgraduate student in the School of Forestry and Natural Environment, Aristotle University of Thessaloniki, Greece