Ο Αώος είναι ποτάμι της Hπείρου. Πηγάζει από τη βόρεια Πίνδο, όπου έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη του Αώου και εμπλουτίζεται με νερά από πολλούς παραποτάμους, με σημαντικότερους τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Διαρρέει μια χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και τις νότιες πλαγιές του Σμόλικα και εκβάλλει στην Αδριατική. Από την δεκαετία του ’80 όμως το ποτάμι έχει περιοριστεί με τη δημιουργία ενός φράγματος που εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Έχει πάψει ακόμη να συναντά τους θερινούς μήνες τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο, αποτελώντας πλέον παραπόταμο του ρέματος Βάλια Κάλντα (ή Αρκουδόρεμα).

Σήμερα υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, στην περιοχή της Βοβούσας, το όποιο θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς την λίμνη των Ιωαννίνων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ποταμού. Κι αυτό γιατί θα διαταραχτεί η οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου. Εάν κατασκευαστεί το έργο αυτό, σύμφωνα με το όποιο θα κατακρατηθούν άλλα 70 εκ. κυβικά μέτρα νερού, το ποτάμι θα στερέψει, κάτι που θα επηρεάσει και τον πολιτισμός και την ιστορία της περιοχής.

Είναι ξεκάθαρο ότι η προτεινόμενη εκτροπή αποτελεί διατάραξη του φυσικού κύκλου του νερού και το μόνο που προφέρει είναι ζεστό  χρήμα στα ταμεία των εργολαβικών εταιρειών. Πολλοί πιστεύουν ότι το έργο δεν μπορεί ούτε υποτυπωδώς να χαρακτηριστεί «αναπτυξιακό», καθώς ούτε μόνιμες θέσεις εργασίας δημιουργούνται ούτε αναπτυξιακές υποδομές.

Κάποιοι θεωρούν και αντιμετωπίζουν τη φύση ως κτήμα τους, αδιαφορώντας για τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Ας ελπίσουμε πως θα λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις και τα αιτήματα των ντόπιων, ώστε να καταφέρουν να παραδώσουν το φυσικό περιβάλλον του τόπου τους στις επόμενες γενιές όπως το παρέλαβαν

Written by: Theodora Tsoumani, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece