Хиляди души могат да се качат на круизен кораб и да пътуват, наслаждавайки се на красиви гледки, лукс, развлечения. Но едва ли си даваме сметка какъв замърсител са те.
Според експерти един голям круизен кораб създава 50 тона отпадъци и около 4 млн.литра отпадъчни води от мивки  и перални помещения, 840 000 литра други отпадъчни води, 140 000 литра мазни води и то само за седмица (http://www.energiaiecologia.com/okolna-sreda/kruizi-kruizni-korabi-otpadatsi-emisii-okolnata-sreda/)
Германската асоциация за защита на околната среда (NABU) твърди, че един круизен кораб за един круиз емитира толкова емисии в атмосферата, колкото за същото разстояние биха се емитирали от 5 млн. коли.
А според организацията Climate care, е по-екологично да се лети със самолет за изминаването на дълги разстояния, отколкото да се избере круизен кораб. Като пример е посочен круизният кораб  „Куин Мери 2”, който  емитира 0,43 кг въглероден диоксид на пътник за измината миля, в сравнение с 0,257 кг въглероден диоксид на пътник за миля при полет на самолет.  Друг пример е корабът Кралица Елизабет II. -  433 тона гориво на ден и са му необходими 6 дни за да стигне от Саутхамптън до Ню Йорк. (http://www.energiaiecologia.com)
 
http://news.bnt.bg/bg/a/kampaniya-sreshchu-zamrsyavaneto-na-golemiya-barieren-rif   http://www.cross.bg/rifove-miliarda-rifovete-1566424.html#.Wqp9YiW-mK8   http://www.energiaiecologia.com/okolna-sreda/kruizi-kruizni-korabi-otpadatsi-emisii-okolnata-sreda/