Ονομάζομαι Β. Καρακάσογλου και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Θα σας μιλήσω για μια περιβαλλοντική αδικία που πήγε να διαπραχθεί στο μέρος που μου αρέσει με την παρέα μου να πηγαίνω για τα καλοκαιρινά μου μπάνια, την περιοχή Λαύριο- Σούνιο- Κερατέα.

Η περιοχή αυτή, που ανήκει γεωγραφικά στην Ανατολική Αττική, δεν έχει μόνο πανέμορφες παραλίες και μαγευτικά τοπία και ηλιοβασιλέματα, έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Οι χώροι αυτοί και τα μνημεία που βρίσκονται εκεί όπως και η μοναδική ελληνική φύση αποτελούν εθνική παρακαταθήκη και διαφυλάσσονται από τους τοπικούς κατοίκους και την ελληνική πολιτεία.

Στις περιοχές όμως αυτές όπως και σε όλο το νομό της Αττικής ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι παράγουν πάρα πολλά απορρίμματα και αυτά τα απορρίμματα πρέπει να διαχειριστούν. Η Αττική, όπως και όλη η χώρα, αντιμετωπίζει σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και χρόνια. Σήμερα, σχεδόν όλα τα απορρίμματα πηγαίνουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) της Φυλής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, θα φτιαχτούν δύο άλλοι ΧΥΤΑ, ένας στον Γραμματικό και ένας στην Κερατέα. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι ο ΧΥΤΑ είναι μια μέθοδος διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που θεωρείται παρωχημένη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολλές φορές συμβαίνει να μιλάμε στα χαρτιά για Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) οι οποίες εκτός από ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων, Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Υλικού, και Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αλλά στη πραγματικότητα λόγω διάφορων προβλημάτων να εννοούμε μόνο ΧΥΤΑ. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική γιατί οι κάτοικοι είναι πιο δεκτικοί σε έναν ΟΕΔΑ αν λειτουργεί όπως πρέπει και δεν είναι δεκτικοί σε ένα ΧΥΤΑ, ειδικά με τους κινδύνους που συνόδευαν στο παρελθόν και συνοδεύουν ακόμα και σήμερα τη λειτουργία του.

Ένας ΧΥΤΑ σχεδιαζόταν εδώ και δεκαετίες να κατασκευαστεί στην Κερατέα και συγκεκριμένα στη θέση Οβριόκαστρο (Βραγόνι). Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή και διοργάνωσαν διαδηλώσεις και πορείες. Προσπάθησαν να αλλάξουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης γιατί ανησυχούσαν για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η κατασκευή και η λειτουργία ενός τέτοιου έργου σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς τους, ειδικά τόσο κοντά στις κατοικίες τους, όπως: α) ρύπανση υπόγειας κυκλοφορίας νερού, και β) ρύπανση του αέρα από δυσοσμία και τυχόν καύσεις.

Σημαντική τους ανησυχία όμως ήταν και ότι η περιοχή που σχεδιαζόταν να γίνει ΧΥΤΑ ήταν αρχαιολογικός χώρος που προστατευόταν νόμιμα από την ελληνική πολιτεία. Θεωρούσαν επίσης τον ΧΥΤΑ πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής και την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Οι περιβαλλοντικές τους ανησυχίες αποκρούστηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας αρκετές φορές όπως και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προστατευμένο αρχαιολογικό χώρο, αποφάσισε να προχωρήσει δυναμικά στη δημιουργία του ΧΥΤΑ.

Το ξημέρωμα της 11ης Δεκεμβρίου 2010 έστειλε τα ΜΑΤ να συνοδέψουν και να προστατεύσουν τους εκσκαφείς κατά την εκκίνηση των εργασιών τους στη περιοχή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης. Οι κάτοικοι όμως απάντησαν με μπλόκα στους δρόμους και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες έπαιρναν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και πολλές φορές γίνονταν βίαιες και ξέφευγαν από τον έλεγχο. Η διαμαρτυρία των κατοίκων και η αναμέτρηση με την αστυνομία κράτησε για μήνες! Υπήρχαν πολλοί τραυματίες και πολλοί συλληφθέντες. Στις 18 Απριλίου τα ΜΑΤ όπως και οι εκσκαφείς αποχώρησαν και η πραγματοποίηση του έργου αναβλήθηκε.

Προτάθηκε μια διαφορετική θέση, οι Φοβόλες που ήταν παλιά χωματερή, και η κατασκευή εκεί ενός ΟΕΔΑ και όχι (μόνο) ΧΥΤΑ και οι δύο πλευρές, οι κάτοικοι της Κερατέας και η κυβέρνηση, συμφώνησαν.

Οι κάτοικοι ένιωσαν δικαιωμένοι αλλά ακόμα και σήμερα, χρόνια μετά από «τις μεγάλες ημέρες» στην Κερατέα, συνεχίζονται οι δίκες όσων συνελήφθησαν κατά τη γενικευμένη εμπλοκή με την αστυνομία.

Απ’ ότι φαίνεται ακόμα σχεδιάζεται να γίνει ΧΥΤΑ στην Κερατέα και μάλλον θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα, ειδικά τώρα που ολοκληρώνονται οι εργασίες στον ΧΥΤΑ του Γραμματικού. Ελπίζω στη θέση Φοβόλες και όχι στο Οβριόκαστρο.

Ανησυχώ όμως για την επίδραση ενός ΧΥΤΑ σε μία τόσο όμορφη και τουριστική περιοχή κοντά στην Αθήνα. Σκέφτομαι πόσο αρνητικά θα επιδράσει στον τουρισμό της περιοχής και στην ανάπτυξη της. Θα συνεχίζουμε να πηγαίνουμε για μπάνιο αν ξέρουμε ότι σε απόσταση αναπνοής από την παραλία είναι ένας ΧΥΤΑ;

Οι τουρίστες;

Written by: Karakasoglou Victoria, student in the Department of Pedagogy, University of Athens, Greece