Home Forums Blogposts & Case File Folders Comments Θάλασσα για να τη χαίρεσαι ή για να τη φοβάσαι;

Viewing 8 reply threads
  • Author
    Posts
    • Anastasios Papanikolaou
      Keymaster
      -
      Post count: 31

      Τὰ πρῶτα μου χρόνια τ᾿ ἀξέχαστα τἄζησα κοντὰ στ᾿ ἀκρογιάλι, στὴ θάλασσα ἐκεῖ τὴ ρηχὴ καὶ τὴν ἥμερη, στὴ θάλασσα ἐκεῖ τὴν πλατιά, τὴ μεγάλη. Κωστής Παλ
      [See the full post at: Θάλασσα για να τη χαίρεσαι ή για να τη φοβάσαι;]

    • Γεώργιος Παπαντώνης ,19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Εν έτη 2017 ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την φύση. Η φύση όμως έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα να την γνωρίσει. Όμως σε πολλές περιπτώσεις ο άνθρωπος την εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω, αγνοώντας τις τρομερές επιπτώσεις που έχει η εκμετάλλευση της. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκμετάλλευση του Ευβοϊκού κόλπου από διάφορες βιομηχανίες,κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες. Αυτό το πράγμα επηρέασε σημαντικά την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής αλλά και την ζωή των ντόπιων κατοίκων. Αυτό το πράγμα θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι “εργαζόμενοι” στην περιοχή ήταν πιο προσεκτικοί με τα απόβλητα των βιομηχανιών και των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων. Τέτοια ζητήματα πιστεύω πως όλους μας αφορούν τέτοια ζητήματα που αφορούν την “μητέρα γή”.

    • Nikolaos Kamitsios 30
      Guest
      -
      Post count: 348

      Θυμάστε την παλιά διαφήμιση που έλεγε: “Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές;” Η Ελλάδα έχει ιστορικό ρύπανσης των υδάτινων πόρων της. Οι ρύποι στη θάλασσα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πριν δύο χρόνια έκανα την απόπειρα να πάω διακοπές στην παραλία της Κατερίνης. Έχουν καταστρέψει τόσο πολύ τη θάλασσα που δεν μπορείς πλέον να κολυμπήσεις. Δυστυχώς δεν άντεξα πάνω από μία μέρα και έφυγα γιατί ήταν πολύ βρώμικη.

      Η περίπτωση του Ευβοϊκού κόλπου είναι ακόμα πιο οξεία. Τα βιομηχανικά λύματα κάνουν απίστευτη ζημιά και στη χλωρίδα-πανίδα αλλά και στον άνθρωπο. Η μοναδική αποτελεσματική λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να δημιουργήσουν ΧΥΤΑ για να συγκεντρώνονται εκεί τα σκουπίδια. Έτσι θα σταματήσει να μολύνεται η θάλασσα και υπάρχει περίπτωση κάποια από αυτά τα λύματα να είναι και ανακυκλώσιμα. Πετώντας τα όλα στη θάλασσα χάνεται η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησής τους. και εφόσον βρεθούν χώροι υγειονομικής ταφής η κατάσταση θα είναι πιο ελεγχόμενη.

    • Μαρία Καπετάνου,19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα.Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία  «ΛΑΡΚO» είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου που διαθέτει μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στη Βοιωτία και στην Καστοριά.Το μεγαλύτερο μεταλλουργικό εργοστάσιό της βρίσκεται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας,στο κέντρο του Βόρειου Ευβοϊκού. Η εταιρεία ΛΑΡΚΟ έχει προσφέρει δουλειά σε αρκετό κόσμο που εργάζεται στα εργοστάσιά της. Παράλληλα όμως φέρει την ευθύνη για το χάσιμο πολλών θέσεων εργασίας στους ψαράδες αλλά και για τη συνεχή υποβάθμιση της θάλασσας και την επιμόλυνση των ψαριών, που τελικά πλήττει την υγεία όλων μας.Η κύρια συνέπεια της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ είναι η απόθεση της σκουριάς μέσα στη θάλασσα.Η ρύπανση της θάλασσας από την εναπόθεση τόνων σκουριάς είναι μια από τις κύριες απειλές που υφίσταται ο Ευβοϊκός κόλπος.Η ρύπανση αυτή αυξάνεται από την αποψίλωση δασών,την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα,τη διάνοιξη δρόμων για τα βαρέα οχήματα,καθώς και τον καπνό από τις καμινάδες και την παραγωγή βλαβερών αερίων.Επίσης η γεωργική παραγωγή με τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων επιδρούν επιβαρυντικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα, παράλληλα με τα αστικά απόβλητα και τις μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών.Κατά συνέπεια,γίνεται αντιληπτό ότι η ζωή των κατοίκων της περιοχής έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό αφού οι καταστροφές της χλωρίδας και της πανίδας είναι τεράστιες.                                                                                                               Ο Βόρειος Ευβοϊκός θα μπορούσε να γίνει μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με νέα επαγγέλματα και εισοδήματα για τους κατοίκους,με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί με την προσπάθεια όλων.Εξάλλου η προστασία της φύσης γενικότερα αποτελεί δείγμα πολιτισμού.(Μαρία Καπετάνου,19)

    • KARAKITSOU ANNA 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      “Ν΄αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.

      Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”.

      “Νίκος Καζαντζάκης”

      Στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων, ο άνθρωπος έγινε μία ψυχρή εκτελεστική μηχανή.

    • Karakitsou Anna 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      “Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο.

      Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”.

      “Νίκος Καζαντζάκης”
      <p style=”text-align: left;”>Στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων, ο άνθρωπος έγινε μία ψυχρή εκτελεστική μηχανή. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η θαλάσσια ρύπανση του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου επηρεάζει την ζωή των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Η έμβια ζωή της θάλασσας, ο υδροφόρος ορίζοντας, το έδαφος και κατά συνέπεια το πόσιμο νερό είναι θύματα των βιομηχανιών. Θα έλεγε κανείς ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις και πως η μία είναι η παραπάνω, αλλά η άλλη δείχνει να προσφέρει  θέσεις εργασίας σε πολλούς. Εδώ όμως πρόκειται για την “ζυγαριά” της ζωής, όπου πάνω της γίνονται συνεχώς προσθαφαιρέσεις. Δυστυχώς όμως ο δείκτης είναι αρνητικός και η ζυγαριά γέρνει προς την αφαίρεση ζωής της φύσης, των ζώων, των ανθρώπων… Ποιος έχει λοιπόν τέτοιο δικαίωμα; Εμείς τι κάνουμε γι’ αυτό;</p>

       

    • Papadopoulou Chrysoula 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Τα αδιάθετα κατάλοιπα της σκουριάς η ΛΑΡΚΟ τα απορρίπτει στο μέσον του Β. Ευβοϊκού, με αποτέλεσμα να υπάρξει αλλοίωση της μορφολογίας του βυθού, μεταβολή της βιοποικιλότητας, και μεταφορά μεταλλικών ιόντων στους θαλάσσιους οργανισμούς και στο ίζημα του πυθμένα. Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι οι χημικοί ρύποι προσλαμβάνονται από τους υδρόβιους οργανισμούς είτε με την τροφή, μέσω του πεπτικού συστήματος, είτε από το νερό, σε διαλυμένη ή αιωρούμενη μορφή, μέσω των βραγχίων τους. Οι χημικοί ρύποι, μετά την εισαγωγή τους στους υδρόβιους οργανισμούς, δύνανται να βιοσυσσωρευθούν, να απεκκριθούν ή να υποστούν μεταβολισμό από αυτούς. Οι επιδράσεις των χημικών ρύπων στους υδρόβιους οργανισμούς εκδηλώνονται ως μία αλυσιδωτή αλληλουχία βιοχημικών αλλοιώσεων, φυσιολογικών επιπτώσεων και αλλαγών στη δυναμική των πληθυσμών των διαφόρων ειδών. Καθώς αυξάνουν οι συγκεντρώσεις των χημικών ρύπων, στις οποίες εκτίθενται οι οργανισμοί, προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, που ποικίλλουν μεταξύ σοβαρών βιοχημικών αλλοιώσεων και θνησιμότητας. Λύσεις πιστεύουν υπάρχουν πολλές αρκεί να υπάρχει και θέληση. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υπάρξουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων ή ο Βιολογικός Καθαρισμός. Ο Βιολογικός Καθαρισμός αφορά στην επεξεργασία λυμάτων, δηλαδή τη διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων, με σκοπό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων.

       

    • Παναγιώτης Πάνου
      Guest
      -
      Post count: 348

      Η Ευβοια οντας ενα πολυ ομορφο νησι θα επρεπε να προσελκιει τουριστες με καθε τροπο, αντιστροφως δε τους διωχνει. Το προβλημα οπως αναφερεται και στο αρθρο δεν δημιουργηθηκε τα τελευταια χρονια, οι εξορυξεις εχουν ξεκινησει απο το 1969. Ηταν η αρχη του τελους για την συγκεκριμενη θαλασσα μιας και στην συνεχεια μολυνθηκε και πλεον ειναι εναντια σε καθε ζωντανο οργανισμο . Μετετρψαν την ιδια την φυση που βοηθαει στην αναπτυξη καθε οργανισμου να ειναι εναντια του…

    • Ρουβάκη Αλεξάνδρα-Ιωάννα, 20
      Guest
      -
      Post count: 348

      Αλλη μια περιπτωση που η απληστια του ανθρωπου οδηγει στην καταστροφη της φυσικης ομορφιας και των πολυτιμων αγαθων που αυτη προσφερει. Υπευθυνες ειναι οι βιομηχανιες που για χαρη του κερδους θυσιαζουν τα ακρως πολυτιμοτερα στοιχεια της φυσης που διαδραματιζουν κρισιμο ρολο στη ζωη των κατοικων της περιοχης αλλα και των ζωων και φυτων του οικοσυστηματος. Οπως και με τον Ασωπο ετσι και εδω κρινεται απαραιτητη η παρεμβαση των αρχων και η επιβολη καταλληλων ποινων,

Viewing 8 reply threads
Reply To: Θάλασσα για να τη χαίρεσαι ή για να τη φοβάσαι;


Provide some information about you in the following order: your name (either your real name, full or part of it, or a pen name) and your age.
e.g.
Maria Papadopolou, 21
Maria, 21
papaki, 21


Please leave here an email for contact in case we need to ask you anything or communicate with you.