Τὰ πρῶτα μου χρόνια τ᾿ ἀξέχαστα τἄζησα
κοντὰ στ᾿ ἀκρογιάλι,
στὴ θάλασσα ἐκεῖ τὴ ρηχὴ καὶ τὴν ἥμερη,
στὴ θάλασσα ἐκεῖ τὴν πλατιά, τὴ μεγάλη.
Κωστής Παλαμάς, Μία πίκρα, 1912

Είναι ωραία η θάλασσα… Να την ατενίζεις, να την αναπνέεις, να της γράφεις ποιήματα όπως τόσοι μεγάλοι ποιητές μας! Και αν δεν είσαι από εκείνους που φοβούνται να μπουν να κολυμπήσουν, να βουτάς και να χαίρεσαι τα γαλάζια νερά της.

Πως όμως να χαρείς τη θάλασσα αν αυτή είναι γεμάτη ρύπους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σου; Μια τέτοια θάλασσα δεν πρέπει κι εσύ να την φοβάσαι; Όπως αυτήν του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, που έχει τόσους πολλούς ρύπους;

Όπως διαπιστώθηκε από μελέτες και ελέγχους των υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος του ελληνικού κράτους, συγκεκριμένες δραστηριότητες δημιουργούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην περιοχή αυτή. Το πρόβλημα συνδέεται με τη συγκέντρωση τοξικών βαρέων μετάλλων από εξορυκτική δραστηριότητα η οποία λειτουργεί στην περιοχή του δήμου Μεσσαπίων από το 1969, εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ανοιχτών επιφανειακών ορυχείων, καθώς και με την παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην περιοχή από βιομηχανίες αλλά και κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το πρόβλημα δεν επηρεάζει μόνο τη θάλασσα και την έμβια ζωή της, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα, το πόσιμο νερό, το έδαφος, το δάσος, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ένα πρόβλημα στο οποίο για τόσα χρόνια το κράτος και οι τοπικές αρχές αδυνατούν να δώσουν λύση.

Έχοντας καταγωγή από την Εύβοια και ούσα αντιμέτωπη με την κατάσταση, θεωρώ πως η αδράνεια των τοπικών αρχών πρέπει να αντισταθμιστεί με την κινητοποίηση των νέων. Αναφέρομαι σε εσάς που μεγαλώσατε σε αυτή την περιοχή και φιλοδοξείτε να αναθρέψετε τα παιδιά σας στην ίδια φύση που εσείς απολαμβάνατε. Απευθύνομαι σε εσάς που βλέπετε την αξιοπρέπεια της οικογένειας σας να θίγεται, βλέποντας τον τόπο σας να παρακμάζει και σε σας που επιτρέπετε το κέρδος των βιομηχανιών να καταπατά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών σας.

Ελπίζω να προσπαθήσουμε όλοι! Να συμβάλλουμε όλοι! Ώστε εμείς οι νέοι αλλά και οι επόμενοι νέοι που θα έρθουν, να έχουμε μια θάλασσα που να τη χαίρεσαι και όχι να τη φοβάσαι!


Written by: Maria Karagianni, maria.karagianni14 [at] gmail.com, Student in the Department of Pedagogy, University of Athens, Greece

Related Case File Folder

Groundwater pollution in Central Evia and pollution of the North Evian Gulf due to mining activities οf LARCO industry.