Home Forums Blogposts & Case File Folders Comments Η Χρυσή… Αδικία

Viewing 7 reply threads
  • Author
    Posts
    • Anastasios Papanikolaou
      Keymaster
      -
      Post count: 31

      Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές μοναδικές ομορφιές αλλά και αξιόλογο ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει κάνει την χώρα μας πολύ ελκυστική! Τόσο σε επισκέπτες
      [See the full post at: Η Χρυσή… Αδικία]

    • Χαραλαμπίδου Ιωάννα-Μαρία, 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα από το έτος 2012-1013 η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Χαλκιδική είναι η λεγόμενη Χρυσή Αδικία, δηλαδή η ανάπτυξη σημαντικής εξορυκτικής δραστηριότητας στις Σκουριές από την Καναδική εταιρεία Eldorado Gold, η οποία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο μέχρι το 2042. Το φαινόμενο αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης τόσο από αρμόδιους φορείς όσο και μέσω της κινητοποίησης του κάθε πολίτη ξεχωριστά, λόγω των βλαβερών συνεπειών που προκαλεί. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία υποστήριξε πως θα χρησιμοποιούσε σύγχρονες μεθόδους για την εξόρυξη μεταλλευμάτων, που πιθανώς δε θα προκαλούσαν κάποιο πρόβλημα, σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους τόσο της περιοχής όσο και άλλων περιοχών της Β.Ελλάδας. Οι δυναμικές αυτές δράσεις, που περιλάμβαναν συγκεντρώσεις, πορείες, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, απαντήθηκαν δυναμικά από την αστυνομία, ενώ υπήρχαν αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους της εταιρείας. Ο κίνδυνος όμως εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς εξαιτίας του φαινομένου αυτού ρυπαίνεται το έδαφος, το νερό και ο αέρας, στοιχεία της φύσης που επιδρούν στην υγεία όλων των ζωντανών οργανισμών και ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Αν αναλογιστεί κανείς τους λόγους που προκαλούν τη λεγόμενη ”Χρυσή Αδικία” θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι η επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους από την Καναδική εταιρεία και όσους άλλους συνεργάζονται μαζί της, καθώς και η έλλειψη οικολογικής συνείδησης των ανθρώπων. Γι’αυτό λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος (π.χ. μέσω των Μ.Μ.Ε.), η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και η κινητοποίηση της πολιτείας μέσω της επιβολής ποινών και κυρώσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά και να επέλθει η φυσική ισορροπία της περιοχής !

    • Δήμητρα Μπαλάσκα, 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Το παραπάνω φαινόμενο συνιστά όντως μια μεγάλη περιβαλλοντική αδικία αν αναλογιστούμε επιπροσθέτως ότι το όριο εκπομπής αρσενικού (χημικού στοιχείου που συναντάται σε συνδυασμούς με θείο και μέταλλα και είναι τοξικό για τους πολυκύτταρους οργανισμούς)   στην ατμόσφαιρα είναι 20kg/έτος , ενώ κατά την συγκεκριμένη εξόρυξη χρυσού εκπέμπονται 20.000 τόνοι/ έτος!!! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος: <<τέτοια ποσοστά απόδοσης βιομηχανικών συστημάτων διαχείρισης αρσενικού δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο>>. Πιο αναλυτικά τα συμπυκνώματα της Eldorado θα έχουν περιεκτικότητα 8% σε αρσενικό, όταν πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει μεταλλουργία με συμπυκνώματα πάνω από 0,3%. Επομένως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει οριστικά ότι είναι αδύνατον να εγκριθεί η τεχνική μελέτη της μεταλλουργίας, που είναι ο βασικότερος όρος του Επενδυτικού Σχεδίου της Eldorado Gold στις Σκουριές. Επίσης στη θυγατρική της Eldorado, «Ελληνικός Χρυσός», παραχωρήθηκε μία έκταση 264.000 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες στρέμματα δάσους τα οποία αποψιλώθηκαν. Τέλος σημαντική συνέπεια του προβλήματος είναι οι τεράστιοι τόνοι σκόνης που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, οι οποίοι θα περιέχουν αμίαντο, ένα καρκινογόνο ορυκτό, και θα τον μεταφέρουν και στις γύρω περιοχές, ακόμα και στο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης επιβαρύνοντας την υγεία εκατομμυρίων συμπολιτών μας. Το πρόβλημα λοιπόν χρήζει άμεσης αντιμετώπισης μιας και δεν έχει μόνο περιβαλλοντική διάσταση, αλλά και κοινωνικοηθική!!

    • Νικόλαος Καμίτσιος
      Guest
      -
      Post count: 348

      Μπορούμε να πούμε πως είναι το τίμημα του χρήματος. Πολλοί θα έλεγαν να κλείσει το ορυχείο. Από αυτή την άποψη δε θεωρώ πως είναι αδικία γιατί δίνει εργασία σε τόσους ανθρώπους και εκμεταλλεύεται τον ορυκτό πλούτο παράγοντας κέρδη. Αδικία όμως είναι να θυσιάζει το περιβάλλον η εταιρία για την παραγωγή μέγιστου κέρδους. Η αλήθεια είναι πως η ελληνική κοινωνία χωλαίνει ως προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και εφαρμογής αυστηρότερων ποινών για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ειδικά που δεν ενδιαφέρει την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το υπέδαφος αν οι διαδηλωτές είναι πέντε ή χίλιοι ο μόνος αρμόδιος για να επιφέρει τάξη είναι η νομοθεσία.

      Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να καλέσουν επιθεωρητή για να ελέγξει αν υπάρχει παραβίαση των θεσπισμένων ορίων ρύπανσης. Εφόσον και αν διαπιστωθεί πως τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα και παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει και παραμένει πρέπει να πιέσουν οι Έλληνες πολίτες τη βουλή να ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την περαιτέρω ρύπανση στις Σκουριές και θα αναγκάζει την ανάδοχη εταιρία να βρει εναλλακτικούς τρόπους απόθεσης των λυμάτων της. Ή τέλος θα μπορούσε να θεσπιστεί νόμος που θα επιβραβεύει τις ευσυνείδητες εταιρίες και αντί να ρίχνουν πρόστιμα για καταστροφή του περιβάλλοντος να κάνουν διευκολύνσεις σε αυτούς που προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον παράγοντα περιβάλλον και τον παράγοντα κέρδος.

    • Δήμητρα Γεωργιάδη, 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας όλο και πιο βίαιας επέμβασης του ανθρώπου
      στο περιβάλλον, τις περισσότερες φορές στο όνομα της ανάπτυξης. Ειδικότερα, η μεγάλη εξορυκτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στις Σκουριές της Χαλκιδικής από την Καναδική Eldorado Gold και η οποία σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό πλούτο μέχρι το 2042, αποτελεί μια “χρυσή αδικία”. Εξετάζοντας την παραπάνω περίπτωση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι μια ανάπτυξη, η οποία όμως δεν συντελείται σε “αειφορική βάση”. Με λίγα λόγια, θυσιάζεται ένα μεγάλο τμήμα του περιβάλλοντός μας παρά την ύπαρξη αυστηρών κριτηρίων ελέγχου και προστασίας από τη μεταλλευτική εταιρεία και το κράτος. Μερικές επιβλαβείς συνέπειες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίες προκύπτουν από την μεταλλευτική δραστηριότητα είναι οι εξής: η ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα δημιουργούνται όχι μόνο από την εξορυκτική δραστηριότητα αλλά και από τη μεταφορά του μεταλλεύματος καθώς και από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Άρα, η οικολογική καταστροφή είναι μεγαλύτερη από την ανάπτυξη. Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στην Πελοπόννησο, στην Σέριφο, στη Μήλο, στην Εύβοια, στην Φωκίδα, στην Νάξο και στη Θάσο. Για τους λόγους αυτούς, η αφύπνιση των κατοίκων στις περιοχές αυτές είναι λογική,αφού εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος κινδυνεύει και η ατομική τους υγεία. Η αντίδραση τους στη δραστηριότητα αυτή εκφράζεται με  συγκεντρώσεις, πορείες, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα φαινόμενο που βλάπτει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά γι αυτό οφείλουμε να συνεισφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε έτσι ώστε να προστατεύσουμε την ατμόσφαιρα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στη γη ο οποίος είναι κατά της ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι αναγκαίο η ανάπτυξη να συμβαδίζει  με κάποιους κανόνες οικολογικής ηθικής οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τουλάχιστον το ίδιο βιοτικό επίπεδο στις μελλοντικές γενιές.

    • Φωτεινή Τζιλίνη, 18
      Guest
      -
      Post count: 348

      Εξετάζοντας το παραπάνω άρθρο, συνειδητοποιούμε για ακόμη μία φορά τον  αξιόλογο ορυκτό πλούτο της χώρας μας, καθώς και την επιθυμία πολλών να τον εκμεταλλευτούν.Η εταιρεία Eldorado Gold έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χρυσού και χαλκού στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής.Όπως είναι λογικό,μια τέτοια επέμβαση έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής,οι οποίοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την αλλοίωση του φυσικού τους περιβάλλοντος,αλλά και για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.Οι Καναδοί με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως, έχουν λάβει κάθε νόμιμο δικαίωμα από το ελληνικό κράτος για το έργο αυτό.Επίσης διαβεβαιώνουν πως θα χρησιμοποιηθούν οι πιο σύγχρονες και ασφαλείς μέθοδοι.

      Το ζήτημα συνεπώς είναι αμφίρροπο. Από τη μία η Eldorado Gold,ως μεταλλευτική εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς,επιδιώκει την καλύτερη εφικτή συμφωνία για το συγκεκριμένο εγχείρημα.Αδιαμφισβήτητα,η εταιρεία στοχεύει στην ολοένα και μεγαλύτερη διεύρυνση του οικονομικού της κεφαλαίου.Από την άλλη, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής οφείλουν να απαιτήσουν τη καλύτερη δυνατή διασφάλιση των ίδιων και του τόπου τους, καθώς επιπλέον και να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

    • Βαγγελης Παπασυμεων, 19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Αγαπητοί φίλοι,

      Ειναι γεγονος πως τα τελευταια χρονια το θεμα σχετικα με την εξόρυξη πετρελαιου στις Σκουριες Χαλκιδικης εχει παρει σοβαρες διαστασεις.Συγκεκριμενα αν και ολη η διαδικασια προσφερει καινουριες θεσεις εργασιας και βοηθαει στην οικονομικη ενισχηση τοσο της περιοχης οσο και της χωρας γενικοτερα πρεπει να λαμβανουμε υποψειν μας τις περιβαλλοντικες αδικιες που συμβαινουν εκει. Οι κάτοικοι, οι οποίοι έβλεπαν μικρά παιδιά και γέροντες να τρώνε χημικά ήταν λογικό ότι θα ξεσπάσουν. Το θεμα αυτο ειναι πολυ σοβαρο γιατι συμφωνα και με ανεξάρτητους επιστημονικους φορείς οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και μη αναστρέψιμες μετά απο 30 χρόνια συνεχών επεμβάσεων και τοξικών ρυπάνσεων όλων των ειδών.Ετσι εχουμε να κανουμε με μια σοβαρη περίπτωση αδικίας λογω της ατμοσφαιρική ρύπανση που  θα προκαλείται από τους δυναμιτες, απο την τοξική θειούχα σκόνη, απο τα τοξικά απόβλητα αλλα και απο την καταστροφή των νερών.Αυτο εχει ως αποτελεσμα οι κατοικοι της περιοχης να διαμαρτύρονται για την κατασταση ενω απο την αλλη μερια οι αστυνομικές δυνάμεις αρκετές φορές ως τώρα μετέτρεψαν ειρηνικές διαμαρτυρίες σε πεδίο μάχης. Επομενος οφειλουμε να οργανοθουμε ολοι μαζι ως κοινωνια ωστε να αναπτυχθει η περιοχη με την φύση της, τις αρχαιότητές της και το Άγιο όρος.Συνεπως πρεπει να σταματησει αυτη η περιββαλοντικη αδικια στην περιοχη της Χαλκιδικης και να αρχιση η αναπτυχθη ενα τουριστικό κέντρο οπου θα προαγεται ο αστικός πολιτισμός της Θεσσαλονίκης και η θαυμαστή συνεχή ιστορία της στην διάρκεια όλων των αιώνων.

      Σας ευχαριστω

    • ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ,19
      Guest
      -
      Post count: 348

      Λοιπόν θα ήθελα και εγώ με την σείρα μου να προσθέσω οτι, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και η μη αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων αφορούν πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και περιλαμβάνουν ένα μακρύ κατάλογο: αποψίλωση δασών, καταστροφή παραγωγικών γαιών και άρα της αγροτικής παραγωγής, δημιουργία ατμοσφαιρικής ρύπανσης και διάχυσης σκόνης σε μεγάλες αποστάσεις, ηχορρύπανση και διατάραξη των οικοσυστημάτων, ενώ πολύ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα του υδατικού δυναμικού από την προοπτική λειτουργίας μεταλλευτικών δραστηριοτήτων για την εξόρυξη χρυσού. Ενώ παράλληλα στα επιφανειακά νερά είναι πιθανό να δημιουργηθεί υδατικό έλλειμμα και ξηρασία στα εδάφη της περιοχής καθώς από τις αντλήσεις για την εξόρυξη μειώνεται η στάθμη του νερού των γεωτρήσεων άρδευσης. Κατά συνέπεια πέρα από τη μερική καταστροφή του υφιστάμενου δάσους λόγω των εξορύξεων, η επιβίωση και του υπόλοιπου οικοσυστήματος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων περιμετρικά του ορύγματος θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά επισφαλής, αν όχι αδύνατη. Η απώλεια του νερού σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλεται και στο γεγονός ότι, λόγω της αποψίλωσης του δάσους, τα νερά των βροχοπτώσεων απορρέουν πλέον επιφανειακά, και δε διεισδύουν στις ρίζες των δέντρων ώστε να εμπλουτίσουν τον υπόγειο ορίζοντα, αλλά «χάνονται» ουσιαστικά από την περιοχή. Οπότε τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και η ίδια η φύση δέχονται πλήγματα από αυτήν την αλλόγιστη και ανεξέλεγκτη εξόρυξη χρύσου η οποία θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον αν δεν ληφθούν συντόμα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος

Viewing 7 reply threads
Reply To: Η Χρυσή… Αδικία


Provide some information about you in the following order: your name (either your real name, full or part of it, or a pen name) and your age.
e.g.
Maria Papadopolou, 21
Maria, 21
papaki, 21


Please leave here an email for contact in case we need to ask you anything or communicate with you.