Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές μοναδικές ομορφιές αλλά και αξιόλογο ορυκτό πλούτο. Αυτό έχει κάνει την χώρα μας πολύ ελκυστική! Τόσο σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο που αναζητούν τις ομορφιές, όσο και σε εταιρείες που αναζητούν τον ορυκτό πλούτο.

Η Χαλκιδική είναι διεθνώς γνωστή ως μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και για τα πολύτιμα μεταλλεύματα, ιδίως τον χρυσό, που κρύβει στα έγκατα της γης της, ειδικά στο Βορειοανατολικό της τμήμα. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε σε κάποιον βαθμό μεταλλευτική δραστηριότητα από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Εκεί βρίσκονται και οι Σκουριές, όπου σήμερα εξελίσσεται μια μεγάλη εξορυκτική δραστηριότητα. Η δραστηριότητα αυτή άλλαξε χέρια από διάφορες εταιρείες, εθνικές και πολυεθνικές, και κατέληξε σε αυτά της Καναδικής Eldorado Gold, η οποία σχεδιάζει να το εκμεταλλευτεί μέχρι το 2042.

Αν και ο ‘πόλεμος του χρυσού’ κρατάει για δεκαετίες στη Βόρεια Χαλκιδική, από το 2012 – 13 η σύγκρουση της τοπικής κοινωνίας με την εταιρεία και τις κρατικές αρχές πήρε τεράστιες διαστάσεις. Ήταν η περίοδος όπου η Eldorado Gold απέκτησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα διαμέσου της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, για την κατασκευή των μεταλλείων, η οποία περιλάμβανε και την αποψίλωση μέρους του δάσους της περιοχής.

Μολονότι η εταιρεία διακήρυττε ότι θα χρησιμοποιήσει για την εξόρυξη και κατεργασία σύγχρονες μεθόδους για την ελαχιστοποίηση ή και τον μηδενισμό των επιπτώσεων στη φύση, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με την ανησυχία για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής τους, αφυπνίστηκαν, οργανώθηκαν και αντέδρασαν πολλές φορές δυναμικά.

Οι δυναμικές αυτές δράσεις, που περιλάμβαναν συγκεντρώσεις, πορείες, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ακόμα και παράνομες ενέργειες όπως δολιοφθορές, απαντήθηκαν δυναμικά από την αστυνομία, ενώ υπήρχαν αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους της εταιρείας. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι στην προσπάθεια τους να σταματήσουν το έργο και να προστατέψουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους εισέπραξαν βία και αδικία.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις και μελέτες, συνοδεύονται στην πράξη από ρύπανση του νερού, του αέρα και του εδάφους. Η συγκέντρωση τοξικών αποβλήτων, ακόμα και στα πλαίσια των καλύτερων προθέσεων και αυστηρών κριτηρίων ελέγχου και προστασίας από τη μεταλλευτική εταιρεία και το κράτος, συνιστούν για χρόνια τον κύριο παράγοντα πρόκλησης περιβαλλοντικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η εξορυκτική δραστηριότητα συνεχίζει να αναπτύσσεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή.


Written by: Marietta Mathioudi, Student in the Department of Pedagogy, University of Athens, Greece

Related Case File Folder

Gold mining at Skouries, Halkidiki