Home Forums Blogposts & Case File Folders Comments Ασωπός: Πηγή Ζωής ή Πηγή Θανάτου;

Viewing 24 reply threads
  • Author
    Posts
    • Anastasios Papanikolaou
      Keymaster
      -
      Post count: 31

      Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό αποτελεί πηγή ζωής. Ο ποταμός Ασωπός αποτελούσε ανέκαθεν πηγή ζωής για τους κατοίκους της Βοιωτίας και της Αττικής. Όμως
      [See the full post at: Ασωπός: Πηγή Ζωής ή Πηγή Θανάτου;]

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ο κατοικοι καλο είναι να συνεχισουν να αγωνιζονται ετσι,ωστε οι βιομηχανιες να λαβουν καποια μετρα και να δημιουργησουν ειδικους χωρους για τα αποβλητα τους για να μην,ρυπαινουν το περιβάλλον και τα νερα.Επειτα, με τη βοηθεια ειδικων ο ασωπος μπορει να σωθει.Βεβαια,για να γινουν όλα αυτά οσοι ασχολούνται με αυτά πρεπει να, σταματησουν να σκεφρτονται μονο τα δικα τους συμφεροντα!!(Κωνσταντινα Καδε 18)

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Όπως προαναφερθηκε το νερο είναι πηγή ζωης και ενεργειας και είναι καλο να μην το ρυπαινουμε.Πιστευω ότι, οι λογοι που οδηγησαν σε αυτή την κατασταση ηταν το οικονομικο κερδος και θα πρεπε πρωτα να σταματησουν οι βιομηχανιες να σκέφτονται το κερδος δημιουργώντας ετσι,προβληματα στο περιβάλλον.Τοτε θα λυθει το πρόβλημα!(Αφροδιτη Μπαρτζη 19)

    • Ζαφειρώ Σιαπκάρη 18
      Guest
      -
      Post count: 348

      Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ένας ακόμη ποταμός κακοποιείται από χέρια ανθρώπων. Είναι φανερό ότι κανένα αίσθημα φροντίδας και αποκατάστασης δεν περιβάλλει το μυαλό του ανθρώπου, παρα μόνο το προσωπικό κέρδος και η εκμετάλλευση. Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι το νερό του ποταμού Ασωπού φτάνει στις βρύσες σπιτιών, το οποίο είναι καταστροφικό για την υγεία των κατοίκων. Ο άνθρωπος είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι κυρίαρχος της φύσης και πρέπει να μάθει να την σέβεται. Η ρύπανση του Ασωπού οφείλεται σε βιομηχανίες και παράνομες χωματερές , γεγονότα που είναι γνωστά σε όλους. Η λήψη σκληρών μέτρων ακόμη και ποινών κρίνεται απαραίτητη, ώστε στην συνέχεια να υπάρξει ουσιαστική αποκατάσταση του ποταμού.

    • Κώστας Γαβριλάκης
      Guest
      -
      Post count: 348

      Θα πιαστώ από το σχόλιο και την πρόταση που κατέθεσε η Ζαφειρώ Σιαπκάρη για να αναρωτηθώ αν πράγματι η λήψη σκληρών μέτρων και ποινών για τις βιομηχανίες αποτελεί μια αποτελεσματική λύση του συγκεκριμένου προβλήματος και της αδικίας που μπορεί να προκαλεί. Εάν, για παράδειγμα, το κράτος επέβαλε υψηλά πρόστιμα στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό και ορισμένες από αυτές αναγκάζονταν να κλείσουν, εξαιτίας του ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν την οικονομική ζημιά, τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους που θα έχαναν τις δουλειές τους; Θέλω να πω, μήπως η προσπάθεια να αποκαταστήσουμε μια περιβαλλοντική αδικία γεννά μια άλλη (π.χ. κοινωνική ή οικονομική) αδικία; Τι λέτε;

    • Ζαφειρώ Σιαπκάρη 18
      Guest
      -
      Post count: 348

      <p style=”text-align: left;”>Δυστυχώς η αδικία υφίσταται σχεδόν παντού και σε όλους τους τομείς. Φυσικα ο στοχος μας ειναι η αποφυγή της. Οσο γι αυτο που αναφέρατε κύριε Γαβριλάκη θεωρω οτι έχουν γινει ηδη οι προειδοποιήσεις και παρολα αυτα εξακολουθούν να ρυπαίνουν τον ποταμό, δεν νομίζετε οτι ειναι αναγκαίο απο την πολιτεία ή απο τον Δήμο να ληφθούν σκληρότερα μετρα? Για να σας απαντησω και για τους ανθρώπους που υποθετικά μπορει να χάσουν την δουλειά τους , βεβαίως θα ήταν λυπηρό , όμως αν γίνει σωστη χρήση των απορριμμάτων χωρις να υφίστανται αδικιες θα μπορούσαν να βρουν υποκατάστατη χωματερή του ποταμού. Ο ποταμός δεν ειναι το κατάλληλο μέρος για να οδηγούνται εκεί τα λήμματα βιομηχανιών ή παράνομων χωματερών.</p>

    • MarGko
      Guest
      -
      Post count: 348

      Διαβάζω τα σχόλια και με χαρά παρατηρώ ότι τα επιχειρήματα και τα ζητήματα που επικαλούνται είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο και το ίδιο το άρθρο.  Είναι γεγονός ότι το φυσικό περιβάλλον δέχεται μια αδυσώπητη επίθεση από τον άνθρωπο, ο οποίος με τις ενέργειες του καταλήγει να κάνει κακό στους πάντες και τα πάντα. Προς τη συμμόρφωση αυτή της παθογένειας  υπάρχει η Ελληνική νομοθεσία, οι συστάσεις της ΕΕ και, δυστυχώς, οι αλλεπάλληλες καταδίκες και τα πρόστιμα, προερχόμενα από εντός και εκτός της χώρας. Βέβαια, κανείς δε μπορεί να απορρίψει πλήρως  και το επιχείρημα του κ. Γαβριλάκη περί απώλειας εργασιακών θέσεων και «δολοφονίας» της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Και στις δυο όψεις της κατάστασης αυτό που φαίνεται να μην κατέχει ύψιστη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος που μας την εξασφαλίζει. Όντως κινδυνεύει να αυξηθεί η ανεργία των εργατών αν φύγουν οι βιομηχανίες. Μα δεν κινδυνεύει και η ζωή τους, αν συνεχίζουν να δουλεύουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες; Κάποιος κυνικός θα αναρωτηθεί «καλύτερα άνεργος ζωντανός ή εργαζόμενος νεκρός;», «καλύτερα πανέμορφη φύση για όλους ή φρέσκο νόστιμο φαί στο ζεστό μου σπίτι;». Και μόνο που τίθενται άτυπα ή νοερά αυτά τα διλλήματα φαίνονται, νομίζω, και οι προτεραιότητες μας ως κράτος και το σύστημα αξιών μας ως έθνος…

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ανάμεσα στις σοβαρές απειλές που προέρχονται απο τη μη ορθολογική χρήση του νερού και που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου είναι η ρύπανση του ποταμού Ασώπου ο οποίος κατά δυστυχή συγκυρία  έχει μετατραπεί σε εστία απορριμμάτων.Οι βιομηχανίες και οι παράνομες χωματερές θεωρούνται υπαίτιοι για την δυσάρεστη κατάληξη του υδάτινου πλούτου του Ωρωπού οι οποίες λειτουργούν βάσει οικονομικών κινήτρων.Αυτό όμως που πρέπει να κρατάει σε εγρήγορση όλους εμάς και πρωτίστως τους κατοίκους των πληγεισών αυτών περιοχών είναι ότι το νερό των βρυσών που φθάνει στα σπίτια τους ειναι ακατάλληλο όχι μόνο προς κατανάλωση αλλά και για την χρήση σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες τους.Είναι,λοιπόν,επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας νερού.Οι βιομηχανίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.Η συνύπαρξη,ωστόσο,της βιομηχανίας και φύσης εξακολουθεί να συναντά πολλά προβλήματα,διοτί οι δραστηριότητες για τον περιορισμό της ρυπάνσης του υδάτινου οικοσυστήματος του Ασώπου με σκοπό την προστασία του συνεπάγονται δαπάνες για την λειτουργία και συντήρηση των ειδικών εγκαταστάσεων αντιρρύπανσης .Επιπλέον,ενδέχεται να γίνουν συνεχείς επενδύσεις για την βελτίωση της περιβαλλοντικής διασφάλισης.Η ρύπανση του ποταμού Ασώπου αποτελεί περιβαλλοντικη αδικία για τους κατοίκους της περιοχών αλλα και των εργαζομένων των βιομηχανίων και χωματερών.Με το κλείσιμο των βιομηχανιών,ως δραστική λύση στο προβλημα της ρύπανσης ,θα περιέλθει απώλεια εργασιακών θέσεων και αυτό θα φέρει μια σειρά απο άλλα προβλήματα.Προφανώς ειναι κάτι διφορούμενο και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης απο την Ελληνική νομοθεσία.(Θεοδωρα Ζαχαρια,19)

    • Κώστας Γαβριλάκης
      Guest
      -
      Post count: 348

      Πολύ ενδιαφέρουσες οι ιδέες που εκφράζετε! Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και διάλογο μεταξύ σας μέσα σε αυτή την πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας το ‘Reply’ πάνω από κάθε μήνυμα.

      Φυσικά, όταν είστε έτοιμες/οι μπορείτε να κάνετε share το θέμα αυτό στα social media και να συνεχίσετε τον διάλογο εκεί με άλλες φίλες και άλλους φίλους σας.

      Περιμένουμε και άλλες/ους συναδέλφους να μπουν σε αυτή τη συζήτηση!!

      • Ειρήνη Ελένη Γκούβρα , 19
        Guest
        -
        Post count: 348

         

        Όπως έχει προαναφερθεί το νερό αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας για πολλούς οργανισμούς και η ρύπανση αυτού θα έπρεπε να σταματήσει να συνεχίζεται. Προφανώς οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, στην ρύπανση του ποταμού Ασωπού, είναι κυριώς οικονομικοί , διότι οι βιομηχανίες ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους κέρδος και όχι για την υγεία των κατοίκων της χώρας μας.Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό διότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι κάτοικοι , καθώς είναι οι πρώτοι που  μπορεί να πάσχουν από κάποια ασθένεια. Επομένως μπορούμε να πούμε οτι η κατάσταση αυτή αποτελεί περιβαλλοντική αδικία και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μας( γεγονός βέβαια που γίνεται αλλα καλό θα ήταν να σταματήσει).Ας ευαισθητοποιηθούμε!

        Ειρήνη Ελένη,19

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος.Πολλά ποτάμια ρυπαίνονται καθημερινά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της αδιαφορίας του κράτους.Πιο συγκεκριμένα, ο ποταμός Ασωπός ένας ακόμη φυσικός υδάτινος πόρος μολύνεται καθημερινά από τα απόβλητα των εργοστασίων και από τις χωματερές.Αυτό είναι ένα απαράδεκτο γεγονός και κάτι που αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά.Αυτό συμβαίνει γιατί οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια έχουν πολλά οφέλη και ιδιαίτερα οικονομικά αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον.Οι υπαίτιοι θα πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και ότι ο ποταμός είναι ένα δώρο της φύσης το οποίο δεν πρέπει να το καταστρέφουν.Η πολιτεία πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα έτσι ώστε να τιμωρούνται αυστηρά όσοι συμβάλουν στην περιβαλλοντική ρύπανση! Παναγιώτα Βασιλειάδου 18

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αδιαφορούν για το καλό του πλανήτη γενικότερα, και των ανθρώπων ειδικότερα, καθώς βάζουν μπροστά το προσωπικό τους συμφέρον. Έτσι, δημιουργώντας παράνομες χωματερές και αδιάζοντας τα απόβλητα τους στον ποταμό καταστρέφουν και το νερό, αλλά και την υγεία των ανθρώπων εκείνων των περιοχών.

      • Anonymous
        Guest
        -
        Post count: 348

        Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αδιαφορούν για το καλό του πλανήτη γενικότερα, και των ανθρώπων ειδικότερα, καθώς βάζουν μπροστά το προσωπικό τους συμφέρον. Έτσι, δημιουργώντας παράνομες χωματερές και αδιάζοντας τα απόβλητα τους στον ποταμό καταστρέφουν και το νερό, αλλά και την υγεία των ανθρώπων εκείνων των περιοχών.

        Σταματία Κεχαγιά,22

    • Κατερίνα Γ., 36
      Guest
      -
      Post count: 348

      Και θα συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής αν αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχει αυτή σκεπτόμενοι ότι το νερό αυτό έφτανε (τουλάχιστον ως το 2014, όπου  και έφεραν νερό από το Μόρνο) στα σπίτια των κατοίκων, που το χρησιμοποιούσαν  καθημερινά, γέμιζαν τα ποτήρια τους, έπλεναν τα σώματά τους , μεγάλωναν τα παιδιά τους … και δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή έδειξαν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο… Και το κακό δεν σταματά εδώ καθώς οι αγρότες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον Ασωπό για να ποτίζουν τα χωράφια τους τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι τα βαρέα μέταλλα “περνούν” στα τρόφιμα που καθημερινά φτάνουν στο τραπέζι, όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και σε καταναλωτές άλλων περιοχών, οπού φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα…

    • KathiApo
      Guest
      -
      Post count: 348

      Θεωρώ, ότι όσο το θέμα αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μόνο της καταστολής, μέσω μεγάλων προστίμων και σκληρών μέτρων, το πρόβλημα θα συνεχίζει να υφίσταται. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως οτιδήποτε είναι έξω, μακριά από το σπίτι μας, δεν μας επηρεάζει. Όσο δε γίνεται συνείδηση σε εμάς τους ανθρώπους ότι κάθε παρέμβαση στο περιβάλλον που ζούμε αφορά και επηρεάζει όλους μας-αφενός αυτούς που βρίσκονται κοντά αλλά αφετέρου και μακροπρόθεσμα όλον τον πλανήτη- τότε η καταστροφή θα συνεχίζεται. Πιστεύω, ότι οι προσπάθειες τόσο για το έγκλημα στον Ασωπό, όσο και γενικότερα, πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο στην ουσιαστική ενημέρωση και πληροφόρηση, έτσι ώστε τα προβλήματα να αρχίσουν να προσεγγίζονται και μέσω της πρόληψης και όχι μέσω της καταστολής.

    • Βασίλης Ζολώτας, 20
      Guest
      -
      Post count: 348

      Πιστεύω πως αποτελεί ένα από τα βασικότερα προβλήματα περιβαλλοντικής αδικίας το συγκεκριμένο φαινόμενο, αυτό δηλαδή της ρύπανσης  του Ασωπού. Στον βωμό του χρήματος συνεχίζει να οξύνεται η κατάσταση με την ρίψη των αποβλήτων. Έτσι οι βιομηχανίες και όποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται συνεχίζουν να πλουτίζουν, ενώ στον αντίποδα οι κάτοικοι της περιοχής επιβαρύνονται με τα απόβλητα αυτά και τα βαρέα μέταλλα που είναι αναμειγμένα στο πόσιμο νερό. Αυτό συνεπάγεται δηλαδή, άμεση επικινδυνότητα για την υγεία των συγκεκριμένων κατοίκων με σοβαρές επιπτώσεις σε αυτήν. Μάλιστα θα ήθελα να τονίσω ότι στην περιοχή που ζω, την Κοζάνη, βρίσκεται η λίμνη Πολυφύτου, που είναι η τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα. Παρόμοια προβλήματα εντοπίζονται λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση όπου παρατηρούνται υπερβάσεις χρωμίου και μολύβδου, καθώς επίσης γεωργικά, κτηνοτροφικά, αστικά και βιομηχανικά λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον ποταμό Αλιάκμονα. Ένδειξη της παρούσας οικολογικής καταστροφής είναι τα δεκάδες νεκρά ψάρια και η δυσοσμία. Πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι φορείς να μην εθελοτυφλούν και να επιβάλλουν πρόστιμα, ώστε να γίνει πιο άμεση η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής και να περιοριστεί το πρόβλημα της περιβαλλοντικής αδικίας (τόσο στο κοινωνικό, όσο και στο οικονομικό κομμάτι).

    • Ρουβάκη Αλεξάνδρα-Ιωάννα, 20
      Guest
      -
      Post count: 348

      Κατα τη γνωμη μου η συγκεκριμενη περιπτωση αποτελει μια σημαντικη περιπτωση περιβαλλοντικης αδικιας η οποια χαιρει αμεσης παρεμβασης απο τους αρμοδιους φορεις ωστε να αποκατασταθει. Και αυτη οπως ολες οι περιβαλλοντικες καταστροφες πηγαζει απο την απληστια και την ελλειψη περιβαλλοντκης συνειδησης των ανθρωπων και πιστευω απο τους κυριους λογους που συμβαινει στη συγκεκριμενη περιοχη ειναι η γενικοτερη αδυναμια καλλιεργιας περιβαλλοντικης συνειδησης που χαρακτηριζει την Ελληνικη νοοτροπια και ισως και παιδεια ως ενα βαθμο. Θεωρω πως θα επρεπε να δωθει μεγαλυτερη προσοχη στο ζητημα, π.χ μεσω των ΜΜΕ και να κινητοποιηθει η πολιτεια ωστε να λαβει μετρα, ισως οχι οσο σκληρα οσο προτεινε η Ζαφειρω, για να επιτευχθει εν τελει η ασφαλεια και η υγεια των κατοικων που υφιστανται τις δυσχερεις συνεπειες αλλα και να αποκατασταθει η φυσικη ισσοροπια της περιοχης.

    • MLis
      Guest
      -
      Post count: 348

      Η ρύπανση του ποταμού Ασωπού αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά και επηρεάζει μόνο τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Γι αυτόν το λόγο θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποκατάσταση του ποταμού.

    • fk
      Guest
      -
      Post count: 348

      Αν συλλογιζόμασταν όλοι ότι τα νερά αυτά φτάνουν στο σπίτι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, ίσως να είχαμε δραστηριοποιηθεί όλοι περισσότερο και το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Η ρύπανση του ποταμού Ασωπού αποτελεί μία απο τις πιο θλιβερές περιπτώσεις περιβαλλοντικής αδικίας στην χώρα μας.Το μέρος στο οποίο βρίσκεται ο ποταμός εξυπηρετεί τις ανάγκες των εργοστασίων για τη ρίψη λυμάτων καταστρέφοντας κάθε ίχνος ομορφιάς στην περιοχή.Με λίγα λόγια όταν η ομορφιά της φύσης στέκεται εμπόδιο στο κέρδος το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.Ο ποταμός Ασωπός αποτελεί ένα δώρο της φύσης για τον άνθρωπο το οποίο όμως κάποιοι δεν σεβάστηκαν.Η λύση του προβλήματος δεν θα επέλθει μόνο από τους κατοίκους της περιοχής,αλλά κρίνεται αναγκαία η δική μας ευαισθητοποίηση καθώς και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν από το κράτος περιορίζοντας τις ενέργειες των βιομηχανιών διότι με τη ρύπανση του ποταμού κινδυνεύουν έμμεσα και οι άνθρωποι της περιοχής.                                                                                                                       Σαμουλαδάς Πασχάλης,19

    • marina,23
      Guest
      -
      Post count: 348

      Είναι πολύ κρίμα και άδικο να συμβαίνει αυτό. Τα ποτάμια αποτελούν πηγές ζωής για όλους μας και θα πρέπει όλοι να τα προστατεύσουμε. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αδιαφορούν για το καλό του πλανήτη αλλά κυρίως για το δικό τους καλό καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τις συνέπειες.

    • Ζαφειρώ Σιαπκάρη 18
      Guest
      -
      Post count: 348

       

      Έχοντας  διαβάσει όλα τα παραπάνω σχόλια τα όποια είναι αξιόλογα και δέχομαι κάθε άποψη , θα ήθελα να προσθέσω ότι η επιβάρυνση του ποταμού από τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες. Για όσους δεν γνωρίζουν και θεώρησαν σκληρά τα μέτρα που πρότεινα σε άλλο μου σχόλιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μέσα στον ποταμό Ασωπό υπάρχει ένα από τα βαρέα μέταλλα , το χρώμιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη τοξικότητα και ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι το νερό του ποταμού χρησιμοποιείται τόσο για αστική όσο και γεωργική χρήση , επομένως κρίνεται απαραίτητη η διαφύλαξη της ποιότητας του νερού όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις. Δεν ξέρω αν μπορείτε να αντιληφθείτε τον κίνδυνο!

    • Νικόλαος Καμίτσιος, 30
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ακόμα μια φορά θα πως πως τα πρόστιμα βοηθούν έτσι ώστε να να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να ρυπαίνουν τον Ασωπό αλλά δεν είναι η λύση. Οι ΧΥΤΑ είναι μια καλή λύση ταφής απορριμάτων σε πρώτη φάση καθώς και η απορρύπανση. Δε συμφωνώ πως η απορρύπανση πρέπει να γίνει αφού σταματήσει η ρύπανση. Όσο αφήνουν το ποτάμι χωρίς να το καθαρίζουν το πρόγραμμα διογκώνεται. Αν ξεκινήσουν την απορρύπανση μπορεί να μην δούμε άμεσα αποτελέσματα γιατί συνεχίζεται η ρύπανση αλλά μπορεί να κρατήσουν τη ρύπανση στα ίδια επίπεδα αν όχι να μειωθεί. Διαφορετικά και αυξάνεται η μόλυνση του νερού και δεν κάνει κανείς τίποτα γι’ αυτό με το πρόσχημα πως όσο δε σταματάει η ρύπανση δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξει αυτό.

    • Anonymous
      Guest
      -
      Post count: 348

      Ο ποταμός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της ρύπανσης που προήλθε από τα τοξικά λύματα που του διοχετεύονται μέσω υπόγειων αγωγών από τις βιομηχανίες της γύρω περιοχής. Η κατάσταση αυτή είναι επιβλαβής για τους κατοίκους της γύρω περιοχής καθώς επιβαρύνει την υγεία τους λόγω των βλαπτικών ουσιών που συγκεντρώνονται στον ποταμό.Θεωρώ ότι βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών εργοστασίων δεν λειτουργεί λόγω κόστους- τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων που διαθέτει ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έφτιαξε ποτέ. Διαμορφώθηκε δηλαδή μια «φτηνή» για τους επενδυτές βιομηχανική ζώνη, με ανυπολόγιστο τίμημα για το περιβάλλον και τους κατοίκους. Η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα που θα αποσκοπούν στην εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής που έχει ρυπανθεί(έλεγχος-εποπτεία ορθής λειτουργίας βιομηχανιών). Είναι καθήκον της να εξασφαλίζει την περιβαλλοντική ομαλότητα και την υγεία των πολιτών της.

      ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

      22

    • Παπανικολάου Ευτυχία,19
      Guest
      -
      Post count: 348

      <p style=”text-align: center;”>Η σημερινή κοινωνία “κακοποιείται” απο πολλές οικολογικές καταστροφές που έχουν καθοριστική σχέση με το περιβάλλον.Ενα απο τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα ειναι εκείνο της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού.Αξιζει να αναφερθεί οτι ο συγκεκριμένος ποταμός,όπως και πολλοι ακομη,επιβαρύνονται και υποβαθμίζονται απο το χρώμιο και απο τις ποικίλες ενώσεις που απορρέουν προς αυτόν απο τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες γενικότερα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.Αυτο έχει άμεσο αντίκτυπο στην ζωή και πιο συγκεκριμένα στην υγεία των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή καθώς το χρώμιο συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των καρκινογόνων για τον άνθρωπο ουσιών και ειδικά όταν εισέρχεται στον οργανισμό σε μορφή εξασθενούς χρωμίου.Πέραν αυτού προκαλεί και διάφορες άλλες αρνητικές για τον άνθρωπο επιπτώσεις και ειδικά στα πιο ευάλωτα άτομα όπως εκείνα με πρόβλημα υγείας ή των εγκύων που μπορεί να επιφέρουν αποβολές ή διάφορες άλλες δυσλειτουργίες  στον οργανισμό του εμβρύου.Ειναι,λοιπόν,επιτακτικήη ανάγκη διαφύλαξης της ποιότητας του νερού του Ασωπού,καθώς εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους αφου τα νερά χρησιμοποιούνται τόσο για αστική  όσο και για γεωργική χρήση.Επομενως,ειναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων και η άμεση και καθοριστική συμβολή τόσο του πληθυσμού όσο και της πολιτείας που θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα αυτο επιβάλλοντας κυρώσεις στα εργοστάσια που με αυτόν τον τροπο δε σέβονται το περιβάλλον που αποτελεί την πηγή ζωής για τον άνθρωπο!</p>

    • MLIKncUu
      Guest
      -
      Post count: 348

      xuKeORATQHiMqgh

    • fGAtjMvOSDcUFnq
      Guest
      -
      Post count: 348

      DLhAqXgFvs

Viewing 24 reply threads
Reply To: Ασωπός: Πηγή Ζωής ή Πηγή Θανάτου;


Provide some information about you in the following order: your name (either your real name, full or part of it, or a pen name) and your age.
e.g.
Maria Papadopolou, 21
Maria, 21
papaki, 21


Please leave here an email for contact in case we need to ask you anything or communicate with you.