Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό αποτελεί πηγή ζωής.

Ο ποταμός Ασωπός αποτελούσε ανέκαθεν πηγή ζωής για τους κατοίκους της Βοιωτίας και της Αττικής. Όμως, στη σημερινή εποχή ο ποταμός έχει μετατραπεί σε «πηγή θανάτου». Άραγε τι συνέβη και ο ποταμός πέρασε από το φώς στο σκοτάδι; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή;

Πίσω από αυτή την αλλαγή κρύβονται οι βιομηχανίες και οι παράνομες χωματερές. Πιο συγκεκριμένα, ο ποταμός αποτελεί τον «κάδο απορριμμάτων» των βιομηχανιών του Ωρωπού. Τα γύρω εργοστάσια ρίχνουν τα υγρά απόβλητά τους στο ποτάμι με αποτέλεσμα να το ρυπαίνουν.

Ακόμη, πέρα από τις βιομηχανίες, διαπιστώθηκε από έρευνες που έκανε το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ότι παλαιότερα λειτουργούσε στην περιοχή του Ωρωπού παράνομη χωματερή αποβλήτων δίπλα στον ποταμό. Στο νερό του ποταμού εντοπίστηκαν, μετά από μελέτες, υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, όπως εξασθενές χρώμιο, βακτήρια και ιούς. Αυτό το νερό έφτανε μέχρι τις βρύσες των σπιτιών. Με αυτό τον τρόπο το νερό του Ασωπού από πηγή ζωής μετατράπηκε σε πηγή θανάτου. Μάλιστα το κόκκινο χρώμα που πήρε το νερό, εξαιτίας του εξασθενούς χρωμίου, μαρτυρεί έμμεσα την τεράστια πληγή η οποία «αιμορραγεί» ασταμάτητα εδώ και πολλά χρόνια.

Τα χρόνια περνούν και λίγοι έχουν ενδιαφερθεί πώς θα επουλωθεί η πληγή. Μέχρι που κάποιοι νέοι της περιοχής του Συκάμινου Ωρωπού δημιούργησαν μία οργάνωση, η οποία μέχρι και σήμερα αγωνίζεται κατά της βιομηχανικής ρύπανσης στην περιοχή.

Η ρύπανση του Ασωπού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά εγκλήματα καθώς στον βωμό της αέναης παραγωγής, την οποία υλοποιούν οι βιομηχανίες, χάνεται ένας από τους πιο μεγάλους και ζωτικούς ποταμούς της Αττικής. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε προγράμματα αποκατάστασης του Ασωπού, τα οποία όμως συνιστούν ένα πρωθύστερο άλμα, γιατί παρακάμπτουν το βασικό αξίωμα ότι, για να επιτευχθεί απορρύπανση, πρέπει πρώτα να σταματήσει η ρύπανση.

Τα φουγάρα και οι αγωγοί συνεχίζουν να δουλεύουν ασταμάτητα στα Οινόφυτα χωρίς κάτι να έχει αλλάξει. Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε πως οι πιθανότητες να σωθεί ο Ασωπός, αν δεν υπάρξει γενικευμένο ενδιαφέρον και αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, είναι ελάχιστες. Γιατί λοιπόν η ζωή του Ασωπού και η ζωή όλων μας να εξαρτάται από επιχειρηματίες που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και από πολιτικούς που δεν νοιάζονται ουσιαστικά για τα θέματα αυτά;

Written by: Maria Pappa, Student at the University of Athens, Greece

Related Case File Folder

Industrial waste detected on the coast of Asopos