Home Forums User Reports Екологична несправедливост

Viewing 0 reply threads
  • Author
    Posts
    • Ценка Узунова
      Guest
      Bulgaria
      Post count: 348

      Екологична несправедливост

      21 век, страначленнаЕвропейскиясъюз, поелаЕвропредседателството, но една от най-бедните и корумпирани според изследванията и статистиката. Това е България, моята родина, прекрасна страна, най-старата в Европа, но с най-мръсния въздух и проблеми в сферата на екологията и опазването на околната среда.

      Едва ли има подобен случай на такава драстична екологична несправедливост в другите страни, но мен ме изумява какво се случва в някои от софийските гета, където живеят крайно бедни и неграмотни хора, които разчитат единствено на социални помощи, ровене в кофите за боклук и горене на отпадъци.Това е пример за истински геноцид на хора и природа.

      Ромите, които живеят в някои квартали на София използват всичко, което може да гори, за да се отопляват без изобщо да се замислят за децата си, за хората около тях, а какво остава за въздуха и природата. Взимат всичко, което гори: дрехи, чанти, обувки, кабели, стари автомобилни гуми и т. н. Дрехите втора употреба са в пъти по-евтини от дървата или въглищата, които все още се дават като помощи от общината за отопление. Кабелите също се горят, за да може да се стопи обвивката и метала да се предаде в пунктовете за вторични суровини. А какво остава за автомобилните гуми и всички други предмети, които се събират от кофите за боклук по улиците. Това е за тях препитание, дори има райониране, кой кога и от кои кофи може да прибира отпадъците.

      В следствие на безконтролното изгаряне на всичко, което им попадне, десетки хиляди души са изложени на изключително токсични химикали, принудени са да дишат въздух, който е „обогатен“ със значително количество сяра и половината Менделеева таблица, фините прахови частици във въздуха са 15-20 пъти над нормите. Жителите на тези квартали са писали до всички възможни институции, организират се протести непрекъснато. В средствата за масова информация също се говори за проблема. Засега мерките са частични и нищо не се променя. Това е изключително сериозен въпрос, който вече няколко години не само, че не се решава, а напрежението се изостря и положението на хората става невъзможно.

      Има закон за Опазване на околната среда и Закон за управление на отпадъците, който е актуализиран през 2017 г. Как и дали се спазваттези закони? Необходими са бързи, драконовски мерки за справяне с този екологичен кошмар. От друга страна този проблем се корени дълбоко в многобройните проблеми с интеграцията на ромите, които в по-голямата си част са необразовани, с ниска здравна култура, разчитат на помощи и се използват от политиците и управляващите за лесен електорат в изборните кампании.

      Смятам, че споделянето на проблемите, с колкото се може повече хора увеличава многократно възможността те да се решат по-бързо и ефективно. Това зависи от нас, независимо от възраст, пол, позиция в обществото, партия и образование.

      Справянето с екологичната несправедливост е работа на цялото общество, защото засяга всички нас. Трябва да сме активни и непримирими независимо къде живеем и с какво се занимаваме. Ние живеем на Земята като гости, не сме нейни собственици и сме задължени към Нея, към нашите деца и към всичко на нашата планета.

      *******************************************************************

      Източник на снимката: bTV Media Group, 20.11.2017 г.

      http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/zhiteli-na-fakulteta-se-otopljavat-s-drehi-vtora-raka.html

      29.01.2018 г.                                                             Автор: Ценка Узунова

      Гр. София

Viewing 0 reply threads
Reply To: Екологична несправедливост


Provide some information about you in the following order: your name (either your real name, full or part of it, or a pen name) and your age.
e.g.
Maria Papadopolou, 21
Maria, 21
papaki, 21


Please leave here an email for contact in case we need to ask you anything or communicate with you.