Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιοι εργάζονται για να έχουμε εμείς smartphones, tablets και laptops;

Στη σημερινή κοινωνία που κυριαρχεί η τεχνολογία και η ανάπτυξη, ειδικά στις πλούσιες δυτικές χώρες, κάποιοι στην Αφρική και κυρίως στο Κονγκό δουλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες για να απολαμβάνουμε εμείς τα οφέλη της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές κοβαλτίου, που είναι το βασικό συστατικό για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές. Για την εξόρυξη του κοβαλτίου δουλεύουν ακόμα και παιδιά 7-18 ετών 12 ώρες την ημέρα σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης ή με βροχή με μεροκάματο 1-2 ευρώ. Εργάζονται χωρίς κάποιον ειδικό εξοπλισμό και έτσι είναι ακόμα πιο επικίνδυνο να αρρωστήσουν, να τραυματιστούν, ακόμα και να σκοτωθούν. Μαρτυρίες παιδιών λένε ότι υφίστανται σωματική και σεξουαλική βία.

Ποια είναι η θέση όμως των εταιριών για την παιδική εργασία;

Σύμφωνα με έρευνες τις Διεθνούς Αμνηστίας και της Afrewatch (μιας ΜΚΟ στην Αφρική που ασχολείται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις βιομηχανίες εξόρυξης ορυκτών), καμία πολυεθνική εταιρία κινητών τηλεφώνων δεν παραδέχεται την ύπαρξη παιδικής εργασίας. Η Apple ανακοίνωσε ότι η ανήλικη εργασία «ποτέ δεν ήταν ανεκτή στην αλυσίδα εφοδιασμού μας και είμαστε περήφανοι που ηγούμαστε του κλάδου στους νέους πρωτοποριακούς μηχανισμούς προστασίας» (πηγή).

Η Microsoft είπε ότι δεν ανέχεται τη «χρήση παιδικής, ακούσιας ή καταναγκαστικής εργασίας» στην αλυσίδα εφοδιασμού της (πηγή).

Η Samsung SDI σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταγγελθεί ή εντοπιστεί περιπτώσεις  παιδικής εργασίας στα εργοστάσια της Samsung SDI ή τους προμηθευτές της» (πηγή).

Written by: Dimitrios Kotsiras, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece

Related Case File Folder

Coltan mines: what’s hidden behind our smartphones?