Είναι το βαμβάκι που γνωρίζουμε όλοι μας, τόσο αγνό και αθώο όσο φαίνεται; Παράγεται άραγε με νόμιμο τρόπο χωρίς να προκαλεί επικίνδυνες επιδράσεις/ ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η βελούδινη ζακέτα που φοράτε και τα πουπουλένια παπλώματα που κοιμάστε είναι φτιαγμένα από βελούδινα χεράκια αθώων παιδιών;

Όσο και να σας ακούγεται περίεργο το BT Cotton πρόκειται για μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού, προϊόν της πολυεθνικής εταιρείας αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνίας Monsanto που χρησιμοποιείται ευρέως στην πολιτεία Gujaral στην Ινδία.

Είναι γεγονός ότι με την καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας βαμβακιού αυξάνεται η τοξικότητα του εδάφους, καθώς χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα για τη γρήγορη και επιτυχή ανάπτυξή του. Μπορούμε να φανταστούμε επίσης ότι Ανεπηρέαστος βέβαια δε μένει και ο υδροφόρος ορίζοντας, Επιπρόσθετα, παρατηρείται ότι συγκεκριμένα παράσιτα γίνονται ολοένα και ανθεκτικότερα, διαταράσσοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό που εργάζεται στις φυτείες αυτών των επιχειρήσεων είναι κυρίως παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών και γενικότερα φτωχές οικογένειες. Οι άνθρωποι αυτοί εκτίθενται σε άκρως επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες για πενιχρό μισθό που αγγίζει περίπου τα χίλια δολάρια ετησίως. Το χειρότερο βέβαια σε αυτές τις χώρες είναι ότι και οι ίδιοι οι γονείς πολλές φορές αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους   για εργασία ή ακόμα και να τα πουλήσουν σε γαιοκτήμονες , εφόσον έχουν μεγάλη ανάγκη τα χρήματα. Έτσι, συντελείται μια διαρκής καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως μέσω της παιδικής εργασίας.

Written by: Eirini-Eleni Gkouvra, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece