Η Κένυα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές τριαντάφυλλων στον κόσμο. Η ένωση καλλιεργητών λουλουδιών της λίμνης Naivasha (Ναϊβάσα) εκτιμά πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αντιπροσωπεύει το 1/3 των ετήσιων πωλήσεών τους. Το 70% των τριαντάφυλλων που πωλούνται στις ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από την Κένυα και κυρίως από την πόλη Naivasha, βορειοδυτικά του Ναϊρόμπι η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην ομώνυμη λίμνη. Επομένως, οι πιθανότητες να μην έχετε δεχθεί ή προσφέρει τριαντάφυλλα Κένυας είναι μικρές.

Οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανθοκαλλιέργεια και η εύκολη άρδευση από τη λίμνη Ναϊβάσα, προσέλκυσαν Ευρωπαίους επιχειρηματίες με αρωγό την Γερμανική Εταιρεία Επενδύσεων DEG, ένα τραπεζικό ίδρυμα που στηρίζει επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες. (Πηγή) Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση, που ξεκίνησε το 1980, και αποτελεί σήμερα μια σημαντικότατη πηγή εσόδων για τη χώρα, καθώς αποφέρει 120 εκατομμύρια δολάρια ετησίως (Πηγή). Επιπλέον περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στην Kένυα εξαρτώνται από το εμπόριο των λουλουδιών, τα οποία, κατά βάση, συλλέγονται από τις 127 φάρμες γύρω από τη λίμνη Naivasha, που θεωρείται ένα μεγάλο κέντρο, αφού εκτός από τη δυνατότητα που δίνει για καλλιέργειες, βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, οπότε και οι αερομεταφορές γίνονται ακόμα πιο εύκολες, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της εταιρείας Floralife στην Αφρική, John Kihia (Πηγή).

Θα μπορούσαν να ήταν όλα ωραία αν η τόσο κερδοφόρα αυτή επιχείρηση δεν επέφερε τεράστιες καταστροφές στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Δρ David Harper, βιολόγο στο πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος μελετά εδώ και 30 χρόνια τον υδροβιότοπο της λίμνης Naivasha, «η αύξηση της ζήτησης για τριαντάφυλλα στραγγίζει τη λίμνη» (Πηγή). Κάθε τριαντάφυλλο χρειάζεται 5 λίτρα νερού σε 6 εβδομάδες, μέχρι να κοπεί. Αυτό σημαίνει άντληση εκατομμύριων λίτρων νερού κάθε μέρα από την Naivasha και αδυναμία της λίμνης για επαρκή ανανέωση του νερού της. Τα άμεσα αποτελέσματα είναι η μείωση της στάθμης της λίμνης και η ξήρανσή της κατά την καλοκαιρινή περίοδο με καταστροφικές συνέπειες  για τους υδρόβιους πληθυσμούς. Επιπλέον η χρήση χημικών, κυρίως μυκητοκτόνων, καθώς και τα απόβλητα των επιχειρήσεων ανθοκαλλιέργειας επιβαρύνουν με ρύπους την περιοχή.

Η λίμνη Naivasha περιλαμβάνεται στη συνθήκη Ραμσάρ που χαρακτηρίζει τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας και οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι συνεργάζονται με το WWF, κάτι που είναι υπό αμφισβήτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία της λίμνης και της γύρω περιοχής. Εκτός από τα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, η καλλιέργεια τριαντάφυλλων έχει και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Σημαντικότερη όλων είναι ότι το νερό της λίμνης δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής. Επίσης αν και η αμοιβή των εργατών φαίνεται να είναι μεγάλη σε σχέση με τα εκεί μεροκάματα, εντούτοις δεν επαρκεί για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Επιπλέον μειώθηκαν τα χρήματα από τον τουρισμό, λόγω της υποβάθμισης της περιοχής. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οι εργάτες στεγάζονται μέσα στο χώρο της δουλειάς, παραπέμπει σε φεουδαρχικά πρότυπα. Για παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα λουλουδιών, το Oserian, είχε θέσει στόχο να πουλήσει έξι εκατ. τριαντάφυλλα την εβδομάδα πριν τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Απασχολεί 5.000 εργάτες που ζουν μέσα στο αγρόκτημα (Πηγή). Τέλος οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και από την κουλτούρα τους, με αποτέλεσμα, ποτίζοντας ρίζες τριαντάφυλλων, να χάνουν τις δικές τους ρίζες.

Written by: Christos Koutromanos, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece