Πόσες φορές έκανες δώρο ένα τριαντάφυλλο σε άτομο που αγαπάς; Πόσες φορές σου έκαναν δώρο ένα τριαντάφυλλο; Κόκκινο, ροζ, λευκό . Όποιο και αν είναι το χρώμα του, δεν παύει να είναι το καταλληλότερο δώρο σε πολλές περιστάσεις της ανθρώπινης ζωής.

Γνωρίζεις ότι τα τριαντάφυλλα συμβολίζουν τον έρωτα, την αγάπη, την επιθυμία, τη χαρά, την εκτίμηση. Αυτό που δε γνωρίζεις όμως είναι από πού προέρχονται.

Η πλειοψηφία των τριαντάφυλλων που βρίσκεις στις Ευρωπαϊκές αγορές προέρχονται από καλλιέργειες στις όχθες της λίμνης Ναϊβάσα (Naivasha) στην Κένυα, στις οποίες έχουν επενδύσει κυρίως Ευρωπαίοι επιχειρηματίες. Οι καλλιέργειες περιμετρικά της μεγάλης αυτής λίμνης προμηθεύονται νερό από αυτήν έχοντας ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού της τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι η άντλησή του γίνεται με γρηγορότερο ρυθμό από τη φυσική αναπλήρωσή του. Κάθε τριαντάφυλλο χρειάζεται 5 λίτρα νερού σε 6 εβδομάδες, μέχρι να κοπεί, ενώ η ανακύκλωση του νερού που περιορίζει σημαντικά το περιβαλλοντικό κόστος αλλά αυξάνει ελάχιστα το οικονομικό δεν είναι η συνήθης πρακτική. Αυτά σημαίνουν άντληση εκατομμύριων λίτρων νερού κάθε μέρα από τη Ναϊβάσα.

Εκτός από την ταχεία κατανάλωση του νερού, παρατηρείται και η ρύπανσή του καθώς τα φυτοφάρμακα και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις φυτείες καταλήγουν στη λίμνη. Το νερό της επομένως γίνεται θολό και χάνει την καθαρότητά του. Το γεγονός αυτό προκαλεί επιπτώσεις τόσο στη χλωρίδα όσο και στην πανίδα της περιοχής. Ο πληθυσμός των ψαριών που βρίσκονται στη λίμνη μειώνεται συνεχώς έχοντας άμεσο αντίκτυπο στους ψαράδες. Ακόμα και οι ιπποπόταμοι που ζούσαν κατά μήκος των παραλίμνιων περιοχών, έχουν συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, εξαιτίας του υπερπληθυσμού που εγκαθίστανται σταδιακά κοντά στα θερμοκήπια λόγω εργασίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η λίμνη Ναϊβάσα θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα παρατηρητήρια πουλιών στον κόσμο.

Ανά τον κόσμο κινητοποιείται πλήθος ατόμων είτε εκφράζοντας την ανησυχία τους μέσω του διαδικτύου, είτε με πορείες και διαδηλώσεις. Ακόμα και έρευνες διεξάγονται με σκοπό να αποδειχθεί πως οι καλλιέργειες των τριαντάφυλλων στη συγκεκριμένη περιοχή μόνο δραματικές συνέπειες μπορούν να επιφέρουν. Παρά την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα αυτό, οι ανθοκομικές επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο.

Written by: Antonia Vavoulioti, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece