«Η ωραία Ελευσίνα βρίσκεται στο δήμο Φυλής. Είναι όλα παραμυθένια εκεί. Έχει ψηλά βουνά πίσω της, τη θάλασσα μπροστά της και όλη η περιοχή μοσχοβολάει σαν μαγιάτικο τριαντάφυλλο!»

Πόσο όμορφα είναι όλα με την φαντασία του μυαλού! Και τώρα ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα, η οποία μόνο όμορφη δεν είναι.

Στο Δήμο Φυλής, έξω από την Ελευσίνα, λειτουργεί ο μοναδικός Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) - χωματερή της Αττικής. Γιατί ο Χ.Υ.Τ.Α. έγινε χωματερή; Γιατί είναι κορεσμένος εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να λειτουργεί ενάντια σε κάθε κανόνα. Εκεί καταλήγει όλος ο όγκος των σκουπιδιών της Αττικής, προκαλώντας τεράστια υποβάθμιση στην περιοχή και επιβαρύνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο κόσμος διαμαρτύρεται και περιμένει αγωνιωδώς την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) για να λύσει τα προβλήματα αυτά και να θέσει τέλος στην περιβαλλοντική αδικία που υφίστανται. όμως, η εφαρμογή του ΠΕ.Σ.Δ.Α. συνεχώς μετατίθεται και όσο περνά ο καιρός μοιάζει περισσότερο με «παραμύθι», από εκείνα που θα έλεγε η Σεχραζάτ στον χαλίφη.

Όλοι εμείς οι κάτοικοι της περιοχής έχουμε αγανακτήσει και κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταματήσει η λειτουργία αυτής της χωματερής. Η ρύπανση του αέρα με σκόνη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια, η δυσοσμία, η ρύπανση των νερών, η ηχορύπανση, απειλούν την υγεία μας. Και αυτό, αγαπητοί συμπολίτες μας, δεν είναι παραμύθι! Ακούστε τη φωνή μας, ελάτε στη θέση μας, συμπαρασταθείτε μας! Ο κόσμος μας είναι και δικός σας κόσμος και δυστυχώς δεν είναι παραμυθένιος!

Written by: Anna Maria Louisou, Student at the University of Athens, Greece

Related Case File Folder

The Industrial area of Elefsina – Fyli landfill