Η Νιγηρία τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερο εξαρτάται οικονομικά από την εξόρυξη πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την εξόρυξη αποτελούν το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας. Ο πληθυσμός όμως στο Δέλτα του Νίγηρα, που γίνεται κυρίως η εξόρυξη, εδώ και χρόνια υποφέρει από τις καταστροφικές συνέπειες της πετρελαϊκής ρύπανσης.

Για πάνω από 50 χρόνια ρυπαίνονται τόσο το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα, στα οποία έχει εισχωρήσει πετρέλαιο όσο και οι πηγές πόσιμου νερού, στις οποίες βρέθηκε βενζόλιο, μια καρκινογόνος ουσία που προκαλεί καταστροφή στο περιβάλλον και προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

Αφενός οι συνεχείς μεγάλης έκτασης διαρροές πετρελαίου και αφετέρου η συνεχής μεγάλης έκτασης αδιαφορία για ανάληψη ευθύνης αυτών των διαρροών έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική υποβάθμιση και μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Ανάληψη ευθύνης για τις διαρροές και τη ρύπανση σημαίνει και ανάληψη ευθύνης για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για τις οικονομικές αποζημιώσεις, την υποβάθμιση της υγείας των κατοίκων και τη διατάραξη της αγροτικής, παραθαλάσσιας και παραποτάμιας οικονομίας.

Το πρόβλημα μεγεθύνεται και από τις τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες συμμετέχουν στην προσπάθεια των πετρελαϊκών εταιρειών, κυρίως της Shell, για συγκάλυψη των ευθυνών και κατάπνιξη των αντιδράσεων των κατοίκων.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής συνοδεύεται και από την καταπίεση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και βάναυσες καταπιεστικές καταχρήσεις εξουσίας.

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι ίσως η πλέον ρυπασμένη περιοχή του πλανήτη και θα χρειαστούν πολλά χρόνια και χρήμα για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.

Πόσες ακόμα ζωές πρέπει να θυσιαστούν για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι πλούσιες πετρελαϊκές εταιρείες;

Written by: Papaspyrou Ioulia, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece