Τη δεκαετία του ’90 κατασκευάστηκε στις πηγές του ποταμού της Ηπείρου Αώου ένα φράγμα μαζί με ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.  ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ (κατασκευαστική εταιρεία) ξεκίνησαν όμως τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για την υλοποίηση ενός  ‘’αναπτυξιακού’’ έργου. Πιο συγκεκριμένα την εκτροπή του Αώου στην λίμνη Παμβώτιδα και την δημιουργία 3 υδροηλεκτρικών εργοστασίων με συνολική ισχύ 13ΜW. Οι υπέρμαχοι αυτού του αιτήματος υποστηρίζουν ότι το όφελος αυτής της κίνησης είναι κατ’ αρχάς ο καθαρισμός της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς θα εισέρχεται στην λίμνη καθαρό νερό αλλά φυσικά και η αξιοποίηση των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ευτυχώς βέβαια για το ποτάμι υπάρχουν στις μέρες μας ακόμα άνθρωποι με οικολογική συνείδηση, οι οποίοι βάζουν μπροστά το οικολογικό και όχι το οικονομικό συμφέρον.

 Οι αντιτιθέμενοι πάνω σε αυτό το θέμα, λοιπόν, έχουν προβεί σε μια σειρά ενεργειών για την αποτροπή υλοποίησης των σχεδίων εκτροπής του ποταμού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το περιβαλλοντικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε άλλο όφελος που μπορεί να προκύψει μέσω της εκτροπής. Οι αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, η μείωση της βιοποικιλότητας της περιοχής, ο κίνδυνος εξαφάνισης προστατευόμενων ειδών αλλά και η γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των περιοχών NATURA 2000 αποτελούν μόνο μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της εκτροπής. Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι τα θεωρούμενα ως θετικά σημεία του έργου, είναι τελικά λιγότερο ουσιαστικά από όσο ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες το πρόβλημα της λίμνης δεν είναι η έλλειψη εισροών πηγών καθαρού νερού αλλά η απουσία συστήματος καθαρισμού και η ανεπαρκής διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων. Επιπλέον η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 13 MW είναι πολύ μικρή ως ενεργειακό ανταποδοτικό όφελος. Επομένως ποια είναι τα οφέλη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία της τοπικής κοινωνίας;

Αρκετοί φορείς έχουν επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου που έχει ενταχθεί στο «Σχέδιο διαχείρισης της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου». Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το φετινό Νοέμβριο την αίτηση ακύρωσης του παραπάνω σχεδίου, που είχαν καταθέσει οι φορείς που αντιδρούν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, ελπίζουμε οι αρμόδιοι να βάλουν μπροστά το συμφέρον του περιβάλλοντος και των πολιτών και όχι το προσωπικό-οικονομικό συμφέρον κάποιων ατόμων ή ομάδων και να μην επιτρέψουν ποτέ την υλοποίηση του σχεδίου της εκτροπής του Αώου.

Written by: Vasiliki Tsoumaka, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece