Σοκολάτα – η λέξη που στο άκουσμα της το στόμα γεμίζει, η καρδιά φτερουγίζει και η νοσταλγία για τη γεύση της κουρνιάζει στο μυαλό. Η γλυκιά απόλαυση της σοκολάτας όμως κρύβει ένα από τα πιο βρόμικα μυστικά της ανθρωπότητας. Την ώρα που πασαλείβει εκατομμύρια χαρούμενα προσωπάκια, ταυτόχρονα καταδικάζει σε απελπισία τα παιδιά που εργάζονται στις φυτείες κακαόδεντρων για την παραγωγή της.

Αφήνοντας κατά μέρος την εξάντληση των φυσικών πόρων και την άδικη κατανομή των κερδών της παραγωγής κακάο, το οποίο είναι βασικό συστατικό της σοκολάτας, μεταξύ καλλιεργητών, μεσαζόντων και πολυεθνικών, θα επικεντρωθούμε στα παιδιά, θύματα μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται μόνο για το οικονομικό κέρδος. Παιδικές είναι οι ψυχές που έχουν υποστεί αδίκως τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως: στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, εργασία υπό απάνθρωπες συνθήκες και διαφόρων ειδών κακοποίηση.

Τραγικές συνθήκες διαβίωσης και εξαντλητική δουλειά χωρίς αμοιβή: αυτά χαρακτηρίζουν τα περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 4-16 ετών που εργάζονται ως σκλάβοι από την ανατολή μέχρι και 17 ώρες ημερησίως στις φυτείες των κακαόδεντρων σε Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού (Δυτική Αφρική). Τα παιδιά σκαλίζουν Σκαλίζοντας με επικίνδυνες ματσέτες τα δέντρα με ρίσκο να χάσουν τα δάχτυλά τους, είναι εκτεθειμένα σε καρκινογόνα φυτοφάρμακα χωρίς ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και κουβαλούν μεγάλα φορτία για μεγάλες αποστάσεις. Πολλές φορές δε βλέπουν ξανά τις οικογένειές τους, που ζουν επίσης σε συνθήκες εξαθλίωσης, καθώς είτε απαγάγονται για να δουλέψουν σε φυτείες ή πωλούνται σε αυτές και από συγγενείς για λίγα χρήματα.

Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνονται μέσα και από μαρτυρίες θυμάτων trafficking, που όπως αναφέρει ένας από αυτά, ο Ντρίσα «οι ώρες ύπνου είναι ελάχιστες πάνω σε ξύλινες σανίδες, η τροφή μηδαμινή και φθηνή, όπως πάστα από καλαμπόκι και μπανάνες και κυριαρχεί η άσκηση σωματικής ή σεξουαλικής βίας σε περίπτωση κούρασης, άρνησης εργασίας ή απόπειρας απόδρασης».

Η σοκολάτα δεν σημαίνει απόλαυση για τα παιδιά του κακάο. Όπως αναφέρει και ο Ντρίσα «Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου».

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που χρηματοδοτεί η πανίσχυρη βιομηχανία, που γλυκαίνει τις αισθήσεις των περισσοτέρων…

Written by: Kalliopi Bochti, student in the Department of Primary Education, University of Ioannina, Greece